Imatge del Moianès

Agenda del Consorci

Claus històriques de la Catalunya actual (15h)

Data/es:
del 2 al 6 de juliol
Hora:
de 5 a 2/4 de 7
Lloc:
Can Carner - Moià
Entitat organitzadora:
Universitat Ramon Llull / Consorci del Moianès /Associació Cultural Modilianum
Adreça:
Joies 11 -13
Telèfon:
93 830 14 18
CLAUS HISTÒRIQUES DE LA CATALUNYA ACTUAL
–SEGLES XVIII-XX– (15h)


Aquesta és una altra història del catalanisme. Més enllà del discurs tradicional que el situa en una trajectòria ascendent –de la recuperació cultural a la recuperació de l’autogovern–, tindrem l’ocasió de conèixer una nova història del catalanisme, explicada per a un públic més ampli i a la llum de les darreres investigacions. Una història diferent, més complexa i desacomplexada, que alterna espanyolisme i catalanisme, foralistes i federals, catalanistes de brusa i espardenya i prestigiosos intel•lectuals.
La política catalana viu una conjuntura crítica i la democràcia espanyola se'n ressent. Sentim a parlar fins a la sacietat del famós procés, però en canvi desconeixem com hem arribat històricament fins aquí, i la quantitat i tipus de projectes polítics existents en el passat més recent. En aquest curs identificarem les claus històriques que ens ha conduït fins als moments actuals, transitant des del Decret de Nova Planta borbònic fins a l'Estatut de Miravet del 2006, bo i posant l'èmfasi en com s'ha bastit la identitat nacional catalana, i com aquesta ha estat percebuda per propis i foranis.

Del 2 al 6 de juliol 
Can Carner - Moià


PROGRAMA
 Dilluns 2: Després del 1714: els projectes polítics per a Espanya. La cultura constitucional catalana. El provincialisme. Ferran Toledano.
De 5 a 2/4 de 7: «Los catalanes, los holandeses de España.» Els projectes de les elits catalanes i la cultura constitucional en el context de les Corts de Cadis.
De 7 a 2/4 de 9: El provincialisme, va ser un altre catalanisme?


 Dimarts 3: Les alternatives a la nacionalització espanyola: els republicans federals i els foralistes carlins. Ferran Toledano.
De 5 a 2/4 de 7: Nacionalisme espanyolista. Nació i sobirania entre els federals. El catalanisme d’esquerres.
De 7 a 2/4 de 9: La nació catòlica. La força del carlisme i la reivindicació dels furs.


 Dimecres 4: El nou catalanisme polític en el trànsit a la societat de masses, 1876-1931.
Gemma Rubí.
De 5 a 2/4 de 7: Cacics, catalanistes i ministerials a la catalana. De les Bases de Manresa a la Mancomunitat de Catalunya. Les dues ànimes del catalanisme. Solidaritat Catalana.
De 7 a 2/4 de 9: La Setmana Tràgica, una revolta separatista? L’Hegemonia de la Lliga Regionalista. La crisi del sistema. La campanya pro-Estatut de 1919. L’anticatalanisme de la Dictadura de Primo de Rivera.

 Dijous 5: La caseta i l’hortet. El somni del republicanisme català en uns anys convulsos, 1931-1939. Gemma Rubí.
De 5 a 2/4 de 7: L’efímera república catalana de 1931. L’Estatut de 1932. L’obra de la Generalitat. Els fets d’octubre de 1934.
De 7 a 2/4 de 9: L’apogeu de l’autogovern durant la guerra civil.

 Divendres 6: Repressió, exili i nou catalanisme. De la dictadura franquista a la recuperació de l’autogovern. Gemma Rubí i Ferran Toledano.
De 5 a 2/4 de 7: Repressió, resistència i claudicació. El catalanisme a l’exili.
De 7 a 2/4 de 9: El nou catalanisme de la Transició. El peix al cove i el fracàs dels diferents projectes d’encaix.


Professors:
Maria Gemma Rubí i Casals
Doctora en Història contemporània. Especialista en corrupció electoral i clientelisme polític, i en la transició del liberalisme a la democràcia. Professora del departament d'Història moderna i contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Coordinadora del Grau History, Politics & Economics.

Lluís Ferran Toledano i González
Doctor en Història contemporània. Especialista en carlisme, monarquies, catolicisme i els orígens de la política moderna. Professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Director de projectes del Centre d’Història Contemporània de la Generalitat de Catalunya, 2004-2006.

 Calendari: del 2 al 6 de juliol
 Tardes: de 5 a 2/4 de 9.
 Lloc: Hotel d’Entitats de Can Carner.
 Adreçat a persones de totes les edats. No cal tenir coneixements previs.
 Preu: 60 є
 є/sessió. Possibilitat d’inscriure’s a sessions individuals
 0’5 crèdit ECTS


INSCRIU-TE AQUÍ