Imatge del Moianès

Sant Quirze Safaja

SANT QUIRZE SAFAJA

Un passeig per la poesia i la natura

Sant Quirze Safaja és el poble situat més al sud del Moianès. És un poble atípic, en el sentit que no té un nucli urbà, a excepció de l'església parroquial, situada damunt d'un espadat anomenat "La Mola" i el Carrer Major, que agrupa un conjunt de cases.
Sembla que el nom “Safaja” prové del mot “fai”, que vol dir “falla”, segurament en al•lusió a aquesta formació geogràfica.

L'entorn nautral és tant delicat i súbtil que el poble no va crèixer més enllà d'un sol carrer. La resta d'habitatges estan repartits pel terme i en diferents urbanitzacions. Aquesta disposició fa que el bosc sigui present arreu. Travessen el terme diversos torrents i rierols i també el riu Tenes.

La natura és doncs, el principal patrimoni del poble: una natura exhuberant que ha provocat comparacions: és com una "petita Suïssa", han escrit alguns.

Els quatre elements de la naturas s'uneixen a Sant Quirze per crear un espectacular paisatge: l'aigua que esculpeix formes capricioses a les roques; la terra que dóna vida a una vegetació salvatge, l'aire fresc que talla l'alè i el foc, que va donar calor als nostres avant passats prehistòrics.

Destaquem