Llocs d'interès
Castellterçol

Casa pairal on nasqué i morí el gran estadista, president de la Diputació de Barcelona i creador de la Mancomunitat Catalana, Enric Prat de la Riba i Sarrà. A la casa del president de la Mancomunitat de Catalunya, avui convertida en museu, s´hi conserven estances i pertinences de la família Prat. Disposa d'una sala polivalent i pati interior obert, on s´hi fan actes culturals durant tot l’any.

Les restes i rastres de l'home primitiu cal cercar-los en els dòlmens de Padrós, Masclamí, Gavatx o Criac entre d'altres.
Els oratoris es troben situats prop del poble sota l'indret de les Costes. En resten dos d'empeus i antigament eren llocs de processons i pregàries.

El Castell de Castellterçol o de Sant Miquel, és un monument declarat d'interès històric i cultural del qual es tenen notícies des de l'any 898. El recinte comprèn restes de la torre i les muralles (segles XII a XIV) i les edificacions residencials que daten del segle XVI i posteriors.

El Roquer és una construcció singular, que es troba situada just al darrera de les últimes naus del polígon El Vapor, a l'altre costat de la Riera de Fonts Calents. Hom podia rentar-hi la llana o la roba, com si d'un safareig es tractés.

Espai museístic sobre l'art derivat dels moviments d'exili, guerra i camps de concentració de la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial. Aquest museu vol integrar passat, present i futur, des de la particular perspectiva del pintor castellterçolenc: Josep Franch Clapers.

Dins del terme n'hi ha una cinquantena llarga d'inventariades. N'hi ha de bassal, de broc i fins i tot de bassiols on veu el bestiar. Les més famoses, populars i conegudes són: Prat del Pou, Pontarró, Sant Antoni, l'Àngel i Canals.

Hi ha més d’una cinquantena de masies històriques en tot el terme. Totes es poden visitar per fer bones caminades i, si s'escau i hi fem parada, hi serem ben trobats. Podrem comprar-hi els bons productes alimentaris que hi sol haver a pagès: ous, mel, pollastres, ànecs, conills, llet, llegums,...

El municipi, ben conservat, es troba ple de boniques torres i cases residencials, algunes d'elles d'època modernista.

Hom troba el poblat ibèric just a sobre el turonet de la casa de pagès de Puig Castellà, a uns set quilòmetres de la vila situat al sud-oest.

Són unes construccions excavades d'uns 9 a 12 m de fondària per 10 m de diàmetre, amb parets i voltes de maçoneria, perfilades, la majoria fetes amb pedra, on es guardava i conservava el glaç o la neu glaçada per al bon temps. Per això estan construïdes la majoria a les voreres del riu. Van proliferar a la vila i pobles veïns en els segles XVII, XVIII i XIX.