Imatge del Moianès

Llocs d'interès

El Castell de Castellterçol

Població:
Castellterçol
Època:
Segles XII-XIII-XIV

El Castell de Castellterçol es troba situat als afores de la vila en direcció sud-est. Està situat a 725 metres d'altitud, damunt d'un turonet que si bé no és un dels punts més elevats del poble , si que és apropiat per a la defensa.  Situat enmig d'un bosc, en un lloc tranquil i pintoresc, a uns deu minuts caminant del centre del poble de Castellterçol, a l'extrem d'una finca de 40 hectàrees, de les quals 30 són de bosc i la resta es destina a vivers. El lloc convida a passejar, descansar i concentrar-se.

Actualment se'n conserven el fossar, una part de les muralles de defensa, amb les corresponents sageteres (probablement dels S.XIII i XIV), i les restes de l'antiga residència dels senyors, datada del S.XII. Després de la primera referència del tal Terçol com a senyor del castell, són els Xetmar o Xammar els seus propietaris, el segle XI. El primer Xetmar va anar en peregrinació a Terra Santa havent fet testament i en ell demanà (1110) que s'il.luminés i consagrés l'església que havia fet construir en honor de St. Miquel prop del Castell. Els Xetmar sempre varen tenir una especial inclinació per ajudar al Monestir de Sta. Maria de l'Estany, i així, el 1259, Ramon de Xetmar els vengué la propietat del Castell que aleshores s'extenia des de La Fàbrega fins a Les Pujades i St. Julià d'Úixols.

En el S. XVI es començà a construir una masia en el costat sud del recinte aprofitant en part les muralles i edificacions anteriors. La construcció que actualment és més alta data del segle passat. Sembla que la seva base era d'una torre anterior i els estudis tècnics actuals indiquen la possible existència inicial de dues torres.
A partir del S. XVI, la propietat del Castell va anar passant a mans de diverses famílies com els Guardia, Tost, Maresch i, més recentment, Barraquer, Oller i Anzizu.
Amb el recolzament de la Generalitat, de l'Ajuntament i del grup local "Amics del Castell Terçol", els actuals propietaris han endegat, des de 1990, la tasca de consolidar les parts històriques del recinte i destinar-les a activitats de tipus cultural obertes al públic, tot i respectant l'ús privat de les vivendes.
Cada any, per l'estiu, s'hi celebren concerts i actes culturals de diversos tipus. Des de 1993 cada any es fan treballs d'excavació arqueològica en el recinte de la torre principal.

El recinte històric i el Museu es poden visitar els dissabtes per la tarda o prèvia trucada als Srs. Carbonés
Per visitar el Castell
Truqueu al 93 866 83 55


 Destaquem