Imatge del Moianès

Llocs d'interès

Poues de glaç

Població:
Castellterçol
Època:
pre-industrial
La manufactura del gel va adquirir una gran importància al Moianès gràcies al clima i a la proximitat de Barcelona. Durant els segles XVIII, XIX i principi del XX, es van construir una gran quantitat de pous o poues, com, com aquí s'anomenen, cavitats generalment cilíndriques coronades per cúpules ovalades, fetes amb pedra o maons. Se situaven prop de cursos d'aigua i durant els dies freds, entre final de desembre i mitjan febrer, s'omplien de glaç, alternant capes de gel amb material aïllant que feia, alhora, de separador, com la palla.

La construcció és molt sòlida (algunes parets arran de base tenen fins a 3 m de gruix) i a la paret orientada a la riera s'hi deixava un portell d'un metre d'alçada per 30 cm d'amplada per tal de facilitar l'evacuació de les aigües quan la bonança de l'estiu fonia el gel sobrer.

Són un exemple típic de l'arquitectura catalana, emprant els coneixements i aplicacions de la volta romànica, creus d'aresta i contraforts medievals.

Hom hi guardava el glaç i la neu a l'hivern i de cara a la primavera es duia amb carros a ciutat. El glaç tenia aplicacions diverses: medicinals, gastronòmiques i curatives. Els principals clients de les poues de glaç eren peixateries, hospitals, farmàcies i fabricants de gelats. La indústria manufacturera creada al seu entorn donava feina a un bon nombre de treballadors en l'època d'hivern, en la qual es podien comptabilitzar les feines del camp i de pouer. Al Moianès se n'han comptabilitzar unes cinquanta;malgrat el desús actual, la seva recuperació és de gran interès arqueològic.
 
En el terme de Castellterçol n'hi ha unes 25 d'inventariades de les quals poc més d'una escassa dotzena romanen en peu. Es poden visitar. 

Singularment Castellterçol va ser el poble que millor va organitzar la producció i comercialització del gel i, encara avui, el que conserva un major nombre de poues, basses, carregadors, etc.
Hi trobem la Poua de la Ginebreda, restauada recentment i que forma part del projecte Ecomuseu. En aquest radial podem conèixer com era una poua de gel, com es treballava, com es comercialitzava, descobrir-hi una munió de pous singulars o visitar la capella de l' únic gremi de pouers de gel que ha existit mai a Catalunya, la capella de Sant Gaietà.


 


Destaquem