Imatge del Moianès

Llocs d'interès

Monestir de Santa Maria de l'Estany

Població:
l'Estany
Època:
Segles XI-XII
Estil:
romànic

El Monestir de Santa Maria de l'Estany està format per l'església i pel claustre i és un dels monuments més insignes del romànic català. L'església i el claustre són d'origen romànic, amb una sèrie de dependències annexes d'època posterior.

L'Església
L'església actual, reconstruïda en part, guarda el mateix estil romànic primitiu. Impressiona per la seva austeritat, tota de pedra nua i aspra, conservant l'estil del segle XII. De planta de creu llatina, formada per una nau àmplia i llarga creuada per un transsepte i acabada amb tres absis, el més gran dels quals és el central, d'unes proporcions considerables. En el lloc on es creuen la nau i el transsepte hi ha un cimborri del segle XV que fa de base al campanar. Tot l'interior està cobert per voltes de canó de mig punt.   

Cal dir que dels tres absis que veiem a la façana est de l'església, tant sols el central es conserva intacte des de la seva primera construcció. La creu esculpida a la banda esquerra és testimoni de la consagració feta el 1133. Al centre de l'absis principal, sobre una columna de pedra, la imatge de la Mare de Déu de l'Estany presideix l'església de la qual és patrona i titular.

La imatge de la Mare de Déu de l'Estany
És una notable escultura d'un sol bloc d'alabastre, de gairebé un metre d'alçària, que representa la figura asseguda en un simple escambell, en actitud maternal de mare que alleta al seu infantó.

El claustre
El claustre de Santa Maria de l'Estany és una visita obligada per als amants del romànic que visiten Catalunya; és un goig passejar tranquil·lament descobrint figures i escenes en els capitells. Famós per algunes de les escenes que hi apareixen, encara existeix certa incògnita en l'autoria i procedència dels creadors de les mateixes.
El claustre, gairebé quadrat, és troba ubicat a la part meridional del monestir, i és obra de finals del XII i del XIII. És l'element més atractiu del monestir i en destaquen les columnes dobles amb els seus magnífics i ben conservats 72 capitells  esculpits amb iconografia de temàtica vegetal, animal, heràldica i d'escenes bíbliques i costums profanes.

El Museu
En les antigues dependències abacials hi ha el museu on es motra un conjunt d'objectes, alguns pertanyents al monestir i d'altres que els veïns del poble hi han aportat. En una de les sales es guarda l'arxiu amb documentació des del segle XI del monestir, testimoni de la seva llarga història.