Imatge del Moianès

Llocs d'interès

Les Coves del Toll

Població:
Moià
Època:
Paleolític, Neolític, Edat de Bronze
Estil:
Prehistòria

Les Coves del Toll es troben situades sobre el Torrent Mal, al terme de Moià, amb un bon accès per carretera.. S'hi accedeix per la carretera de Vic, per mitjà d'una pista asfaltada que porta fins a la seva entrada principal. El complex de les Coves del Toll l'ntegren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, que té forma d'un gran T amb dues sortides i amb un recorregut gairebé de dos quilòmetres, dels quals 158 metres son visitables.

Cova prehistòrica: una formació geològica de gran interès.

Part del seu interior es ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barrejen amb les restes dels animals i dels homes que hi han viscut durant els darrers 100.000 anys. Des del seu descobriment  l'any 1948, i encara ara, s'hi porten a terme campanyes d'excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic.
Els materials trobats estan exposats al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, situat a la Casa Museu Rafael Casanova.

Aquesta cova prehistòrica es divideix en dos sectors:
- Galeria Sud (108 m.) - Zona ocupada per l'home prehist``oric
- Galeria est (80,55 m) - Vorejant, travessant o passant per sobre del curs fluvial d'aigua freda i cristal·lina.

Palau de la Fauna del quaternari
La Cova del toll és una de les coves d'Europa més rica en fauna del Quaternari, durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, òs de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...
Restes de focs i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l'home Neardental durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat) a la comarca del Moianès.

Els nostres orígen a les coves prehistòriques
Les troballes a les coves prehistòriques realtives a l'EPIPALEOLÍTIC, al NEOLÍTIC i a l'EDAT DE BRONZE ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.
L'home passa de ser recol·lector a pagès, d'una vida tradicional que es veurà de tant en tant passa a la sobtada per la presència de gent i materials novedosos de caire forani.
Relacionat amb les troballes de la Cova del toll tenim un exemple molt interessant: aquesll individu masculí i robust , no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanya d'un fermal metàl·lic d'origen centreuropeu.

Serveis
El conjunt té una excel·lent indraestructura d'acollida i guia amb possibilitat d'assistir a activitats preparades per monitors especialitzats, destinades a tot tipus de grups, tant en dies laborables com en festius, prèvia concertació.
Uns 160 m. lineals de la cova principal han estat acondicionats amb pasarel·les i llum per rebre visites.Destaquem