Imatge del Moianès

Llocs d'interès

Santa Maria d'Oló

Barraca de vinya

Al llarg del terme municipal d'Oló hi trobem exemples de diferents barraques de vinya. Cal considerar-les com com veritables obres de patrimoni arquitectònic rural.

blank image

El paisatge que encercla el poble de Santa Maria d'Oló està envoltat d'extensos camps i boscos de pins d'una gran bellesa.  També hi trobem el Bray d'Oló, una interessant formació geològica.

blank image

El castell és una construcció medieval dels segles XII o XIII, construït al cim d'un turó de 546 m. d'altitud, i entorn del qual es va originar el primer nucli de pobament de Santa Maria d'Oló.

Mirador de Santa Maria d'Oló

Des d'aquest mirador ubicat al costat de la carretera BP-4313, podem gaudir de la vista de les muntanyes del Pirineu per una banda, i de la magnífica panoràmica que ofereix el poble de Santa Maria d'Oló.

blank image
Les esglésies de Santa Maria i Sant Joan d'Oló són els màxims exponents del barroc a Oló.
Santa Maria d'Oló fou construïda a partir de 1646 substituint una edificació anterior d'origen romànic. Al seu interior s'hi conserva un magnífic retaule barroc dedicat a la Mare de Déu. Fou restaurat íntegrament el 1991. En una nau lateral s'hi conserva també un petit retaule dedicat a Sant Isidre.
L'església nova de Sant Joan d'Oló assumí les funcions parroquials el 1643. Formen el conjunt l'església, la rectoria, que hi està adossada, un petit cementiri i un comunidor. Conserva al seu interior tres magnífics retaules barrocs. Un conjunt únic i de gran bellesa.
Fàbrica Sauleda

Oló conserva un interessant patrimoni modernista, amb obres inclús de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch.
 

blank image
Des del carrer Sant Antoni es pot veure el Bray d'Oló, una interessant formació geològica que forma part de l'anticlinal que travessa el terme i que emmarca el Serrat del Segimon i La Salada. El mirador d'Oló, situat al Raval Santa Eulàlia en un indret estratègic, permet admirar un extens paisatge: el Serrat de la Salada, els boscos de la zona de Sant Joan d'Oló, amb Montserrat al fons, un extrem del Pla de Bages, la Vall de la Gavarresa i al Nord bona part del Lluçanès i la serralada pirinenca.
blank image

El terme d'Oló es troba esquitxat d'esglésies i capelles d'estil romànic. En destaquen Sant Feliuet de Terrassola (927), restaurada el 1970, consta de dues naus amb dos absis i una torre que fa les funcions de campanar. Prop del mas d'Armenteres trobem les runes de Sant Joan Vell (1081) abandonada el 1643 en construir-se una nova església dalt del pla.

Sant Vicenç de Vilarassau (1134) es troba situada prop del mas del mateix nom. És una construcció d'una sola nau amb un absis decorat amb arcuacions llombardes i un bonic campanar de cadireta. Conserva restes de pintures romàniques. Va ser restaurada el 1990.

Sant Jaume de Vilanova, és una esglesiola del segle XI, de les poques que es conserven de planta rodona. Altres exemples els trobem en les capelles de Sant Miquel d'Oló i Santa Creu de la Plana, datades entre els segles XII i XIII i actualment sense culte.

Església Nova

Aquesta església és una de les millors obres d'art modern religiós de mitjans del segle XX. És visitada com una bellesa arquitectònica.

Església parroquial de Sant Joan d'Oló

L'ésglésia nova de Sant Joan d'Oló assumí les funcions parroquials el 1643. Formen el conjunt l'església, la rectoria, que hi està adossada, un petit cementiri i un comunidor. Conserva al seu interior tres magnífics retaules barrocs. Un conjunt únic i de gran bellesa.

Destaquem