Imatge del Moianès

L'Ecomuseu

L' Ecomuseu del Moianès és un projecte territorial i transversal que té com a objectiu bàsic revaloritzar el patrimoni existent al Moianès i convertir-lo en un producte turístic cultural, mediambiental, social i econòmic per tal de generar activitat econòmica i nous llocs de treball en els deu municipis del Moianès.

Amb un espai geogràfic petit, com és el Moianès, podem veure totes les activitats econòmiques i els processos preindustrials, que es desenvolupaven al país al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, d'una forma global i completa com és l' Ecomuseu: un museu de més de 300 km2 i amb més de 100 llocs vivitables.
- 10 espais radials museitzables. Cadascun s'ubicarà en un dels municipis del Moianès i presentarà un àmbit temàtic de l'època pre-industrial al Moianès.
- Més de 100 llocs visitables que mostren aspectes de la història social i econòmica del Moianès i de les activitats productives de l'època preindustrial.

Les àrees temàtiques principals, que constitueixen el fil argumental dels diferents radials i que configuren l'Ecomuseu del Moianès són:

- L’explotació dels recursos del bosc (Castellcir)
- L’explotació de la força de l’aigua (Calders)
- Les transformacions de l’aigua (Castellterçol)
- Les transformacions de la terra (Sant Quirze Safaja)
- La producció i l’explotació de la pedra (Monistrol de Calders)
- Els molins hidràulics (Moià)
- De la manufactura a la moderna indústria tèxtil (Santa Maria d’Oló)
- Els antics sistemes de transport i de comunicació (Collsuspina)
- La força de l’aigua i de la terra (L’Estany)
- L’explotació dels recursos animals (Granera)

Destaquem