Imatge del Moianès

Radials per municipi

2 Radial de CastellcirRadial de Castellcir

Què t'ofereix aquest radial?

L’explotació dels recursos del bosc (Castellcir)
El bosc ha estat durant segles el centre de l'economia tradicional. Més d'una seixantena d'oficis s'hi han desenvolupat. Al radial de Castellcir en podem conèixer uns quants i a la vegada descobrir l'autosuficiència d'una casa pairal ben singular: el mas d'Esplugues: la llenya, el carbonet, els bolets, les plantes medicinals, la conservació d'aliments, etc. En aquest radial s'explica els diferents aprofitaments del bosc.
______________________________

Per a la instal.lació del radial de Castellcir s'ha escollit una construcció molt especial i única al Moianès: Esplugues, una masia construïda sota una bauma que data de l'època troglodítica.
La casa està construïda sota la bauma que li fa de teulada. L'edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals del 2002. Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del s.XI.

Una mica d'història
El 1192, en la cessió que fan els Castellcir a l'Estany de les ovelles que reben com a cens de 12 masos, apareix el nom d'aquests o dels seus propietaris útils. Entre aquests hi apareix el mas de Bernat d'Esplugues. Al llarg del segle XIII els masos ja passen de la trentena i sempre hi apareix Esplugues.

Un museu distribuït en 4 espais
L'àmbit temàtic del radial de Castellcir es centra en l'aprofitament que n'ha fet l'home de tots els recursos naturals del bosc, com la fusta, el carbó, les plantes medicinals; i com es vivia en una casa de pagès del Moianès fins fa poc: l'autosuficiència de la casa, les seves dependències...
Musealització d'Esplugues

1. Era. Zona d'aparcament/zona de realització d'activitats
Tot l'espai que queda a la dreta de l'edifici, l'era on hi havia els antics coberts, està destinada a aparcament i a zona de realització d'activitats relacionades amb l'àmbit temàtic del radial.
2. Riera de Fontscalents/Pont d'Esplugues
S'ha dissenyat un itinerari al voltant de la riera, amb l'objectiu de fer conèixer la vegetació i la fauna de l'entorn de la riera.
3. El Cobert
És la primera edificació que es rehabilita i és el punt d'acollida dels visitants, s'hi instal.la la recepció, els serveis i una sala polivalent per les exposicions itinerants, concerts i altres activitats relacionades amb l'Ecomuseu i des d'on s'inicien les visites i s'explica el radial d'Esplugues i el projecte global de l'Ecomuseu del Moianès
4. La casa
En les tres plantes de la casa, el projecte museològic preveu:
Planta baixa: La Casa autosuficient. On s'explicarà a través dels diferents espais, la distribució i la vida en una casa de pagès del Moianès.
Planta primera: El bosc, font d'aprofitaments i recursos. S'explicarà com es recollien i s'utilitzaven les plantes medicinals, els sistemes de conservaciò dels aliments i els aprofitaments vegetals i animals del bosc.
El Graner: El bosc, font d'energia i de matèries primeres i els boscos del futur. S'explicarà la gestió actual dels boscos, els incendis forestals i els boscos del futur.

VISITES
OBERT CADA DISSABTE i DIUMENGE DE 12 A 2 DEL MIGDIA
(a partir del 23 d'abril i fins el 3 de desembre)
Visites concertades per grups. Trucant al Consorci del Moianès 93.830.14.18