Imatge del Moianès

1 CaldersCalders

El municipi de Calders, amb 950 habitants està situat al sud-oest del Moianès. Amb una extensió de 33 Km2 formen el seu allargassat terme municipal, a més a més del poble de Calders, els nuclis de població de La Guàrdia, L'Oller, Les Hectàrees, La Colònia Jorba i un bon grapat de masies habitades de llarga tradició històrica.

El terme és travessat, de llevant a ponent, pel riu Calders, que es forma a Monistrol i desemboca al Llobregat, prop de Navarcles. També de punta a punta (13 Km.) i en paral·lel al riu, podem resseguir l'antiga Strata Francisca. El riu s'ha anat encaixonant sobre els materials calcaris i ha format una sèrie de serrats com el del Puig, la Guàrdia o el Castell, on es pot apreciar perfectament un meandre abandonat.
 
El punt de màxima altitud s'assoleix en el límit de terme amb Moià, 664 m., mentre que pel cantó del Llobregat l'alçada més baixa és de 260 m. Limita per la banda nord amb els termes d'Artés i una petita part del d'Avinyó; pel cantó de llevant amb Moià; pel sud amb els termes de Monistrol de Calders i Talamanca i per ponent amb Navarcles.

La població, situada actualment a la carena que fa de partió entre les valls del riu Calders i la riera de Malrubí, disfruta d'un clima singular per la seva situació carenera: estius frescos i hiverns menys freds que a la plana, diferenciant-se, també, per la inexistència de boires.

El vent és present a tothora, especialment la marinada, que fa de Calders un poble ben "ventilat" on, a més a més de disfrutar de la seva tranquil·litat, el seu paisatge i el seu bon clima, hi podem realitzar una bona colla d'activitats, com ara el senderisme, l'escalada, excursions en bicicleta o a cavall...
Destaquem