Imatge del Moianès

6 l'Estanyl'Estany

L'Estany està situat  en ple altiplà del Moianès, té 394 habitants i està a 870 metres d'alçada, envoltat de muntanyes que oscil·len entre els 900 i els 1.020 metres. El seu bon clima, sec i assolellat, i el seu entorn privilegiat són un notable atractiu per al visitant. Posseeix diversos edificis i carrers d'interès. El seu entorn ofereix un gran atractiu paisatgístic i la possibilitat de fer caminades per itineraris senyalitzats.
 
De l'Estany, en destaquen dues coses: el pla a l'extrem del qual hi ha el poble, i que fins al segle XVI havia estat un aiguamoll manat dessecar per l'abat Carles de Cardona, i el monestir romànic de Sta. Maria de L’Estany, una de les joies arquitectòniques més insignes del romànic català, conjunt construït als segles XII i XIII.
 
El monestir de Santa Maria de L’Estany, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser fundat l'any 1080 i és una de les joies del romànic català. El claustre, ubicat a la part meridional del monestir, és l'element més interessant. En destaquen les columnes dobles i els 72 capitells amb iconografies de temàtica vegetal, heràldica i d'escenes bíbliques i profanes. Adossats a les parets, hi ha uns sarcòfags amb les despulles d'abats i nobles. Cal destacar la imatge de la Verge, una obra gòtica notable esculpida en un sol bloc d'alabastre.
 
L'església conserva el mateix estil simple i auster del segle XII. En les antigues dependències abacials hi ha el museu on es mostra un conjunt d'objectes, alguns pertanyents al monestir i d’altres que els veïns del poble hi han aportat.


Oficina d’informació turística

Monestir i Museu de l'Estany
Pl. del Monestir, 4
08148 l'Estany
Tel. 93 830 30 40 / turisme@consorcidelmoianes.cat


Destaquem