Imatge del Moianès

7 MoiàMoià

Emparada per la costa de la Creu (832 metres) i la del Salgot (852 metres), s'aixeca la vila de Moià, amb 6.201 habitants a 717 metres d'altura sobre el nivell del mar i amb un terme de 75,15 quilòmetres quadrats.
 
Geogràficament, la població està situada a l'extrem de la mitjana que parteix del vèrtex de Barcelona (52 km.) en un imaginari triangle gairebé equilàter format per aquesta ciutat i les de Vic (27 km.) i Manresa (25 km.).
 
Les primeres evidències de poblament les trobem ja a la prehistòria, en el jaciment de les Coves del Toll.
 
A l'edat mitjana la vila de Moià va alliberar-se del poder feudal i obtingué el privilegi de ser considerada "carrer i membre de la ciutat de Barcelona" (1384) i durant els segles XVI - XVIII, es convertí en un dels més importants centres de producció llanera del principat. Ja a les primeries del segle XX Moià esdevingué, mercès a la bonança del seu clima, en un centre d'estiueig i segona residència. Tots aquests factors han deixat una forta empremta en el poble i en els seus habitants.
 
La vila de Moià, capital històrica de la comarca del Moianès, ofereix al visitant una barreja d'història, tradició, comerç, tranquil·litat i caliu, conjuntament amb un entorn i un paisatge privilegiats.Destaquem