Imatge del Moianès

Ronda del Moianès - Territoris Serens - Ruta de la Pedra Seca

LA RONDA DEL MOIANÈS SENDER DE LLARG RECORREGUT GR 177

Magnífic itinerari circular per a excursionistes, amb ramificacions internes radials, que recorre la perifèria del Moianès. El recorregut és idoni per als caminadors, encara que es pot fer en bicicleta tot terreny, tot i que, en aquest cas, cal un nivell alt de pràctica. La seva longitud és de 115,5 km; per fer-lo sencer, calen quatre dies si es va a peu o dos, en bicicleta tot terreny.

Les característiques de la senyalització utilitzada ( el recorregut està senyalizat amb marques blanques i vermelles del GR i rètols indicadors amb pals de fusta tractada i banderoles) permeten que pugui ser seguit en qualsevol sentit, des de qualsevol punt de pas i en els trams que més convingui.

El recorregut a peu no ofereix cap dificultat excepte, durant les èpoques de pluja, el pas a gual de les rieres.Qualsevol punt de la Ronda pot ser l’origen d’una bona excursió, que tampoc cal que comprengui tota la ruta descrita, ni que es faci en un sol dia. Tothom pot trobar un itinerari més atraient o que s’adapti millor als seus gustos i a les seves facultats físiques; hi ha infinitat de rutes radials i altres sortides atractives pels voltants de cada localitat d’aquesta bella comarca natural.
___________________________________


TERRITORIS SERENS Un itinerari per caminar en calma

Com a grans recorreguts, el Moianès també forma part d’un itinerari que travessa els “Territoris Serens”. Sota la Marca Territoris Serens ens vam unir diferents territoris amb un objectiu comú: l’aposta per un model de desenvolupament centrat en la gent que hi viu, potenciant la participació i el dinamisme dels agents i recursos propis i fent de la "serenitat" un paradigma de l'estil de vida que s'hi persegueix.

Aquest territoris som El Moianès, El Lluçanès, la Vall del Ges, Orís i Bisaura i el Cabrerès-Collsacabra. Som territoris serens perquè procuren que els seus pobles creixin mesurats, el paisatge és una riquesa que tractem amb molta cura, donem valor als aliments que es produeixen a les seves terres, etc… Com a símbol modest d’aquest treball conjunt us presentem un camí que ens uneix i ens travessa; un itinerari per caminar amb calma i per descobrir les veritables raons que fan que ens poguem anomenar, sense enganyar ningú, Territoris Serens.

Característiques tècniques i recomanacions: 
- Aquest itinerari està pensat per fer-lo amb calma, sense pressa, recorrent antics camins ja existents: la ronda del Moianès, el Camí de Sant Jaume, els camins rals o ramaders del Lluçanès i diversos senders de gran i petit recorregut (GR i PR). Hem buscat enllaços entre ells per fer-ne una sola ruta de 160 km, que hem marcat amb el distintiu de “Camins Serens”. Aquesta és una breu descripció dels principals senders que recorren l’itinerari per facilitar l’orientació del caminant.
- Al Moianès, el cami surt de Monistrol de Calders cap a la feréstega i alhora serena vall de Marfà, seguint el GR3- excepte el tram de Marfà i Molí de Brotons, que es desvia a la dreta – fins a Moià i l’Estany.
- Per enllaçar amb el Lluçanès sortim de l’Estany seguint el camí de Sant Jaume, just fins a la part alta del serrat gran de Postius, on el deixem per recórrer tota la carena seguint els senyals blaus del camí Moià-França. En arribar a Fontfreda trobarem el camí ramader central del Lluçanès.
- El Lluçanès, el travessarem tot passant per Olost, Santa Creu de Jutglar, Sant Martí d’Albars, Santa Eulàlia de Puig-oriol fins a arribar a Alpens.
- Des d’Alpens ens dirigirem, seguint el GR-1, a Sant Martí de Vinyoles. Aquí enllaçarem amb un PR que passa pel coll de Boixadors i porta fins a Sora.
- A Sora continuem pel PR fins a enllaçar amb el GR-3. Trobarem pals de senyalització de la Diputació de Barcelona fins arribar a Vidrà, passant per Sant Quirze de Besora, el castell de Montesquiu, Santa Maria de Besora i Bellmunt.
- A vidrà podrem optar per fer una ruta circular de 16 km marcada com a sender local, o continuar cap a Sant Pere de Torelló, passant pel Forat Micó i l’Esquirol. Anem seguint el PR del camí de Cabrera que enllaça amb el camí de l’Esquirol a la serra del Feu.
- Des de l’Esquirol marxarem seguint el camí de l’Abat Oliba fins a la part alta del carrer del Pont. A l’esquerra, pendrem el camí de la Foradada per arribar a Cantonigròs. Al poble continuarem pel camí dels Enamorats i fins el plad’Ardura, on seguirem la direcció de Tavertet per arribar al poble.
- A Tavertet seguim el GR- 2.2, que ressegueix tota la cinglera de l’Avenc fins al collet de Rajols, des d’on baixa a Rupit. - Encara que aquest itinerari està pensat per fer-lo a peu, ja que hi ha petits trams no ciclables, podeu trobar-ne la versió per fer en BTT al web www.rutabike.com, des d’on us podreu descarregar els tracks, els mapes i la descripció de la ruta.
_________________________________


RECORREGUT DE LA PEDRA SECA PER MONISTROL DE CALDERS

Nucli antic – L’Om – Dolmen del Pla de Trullars – Mas Casanova – Codro Gros

El “ Recorregut de la pedra seca, per Monistrol de Calders”, intressant itinerari pel patrimoni rural monistrolenc, que forma part de l’Ecomuseu del Moianès.

Al llarg d’aquesta ruta trobarem moltes barraques de vinya i construccions de pedra seca. Veurem com mans esforçades, expertes i endurides van saber aprofitar les lloses de qualsevol mida per aixecar-ne barraques de vinya per guardar les eines i trobar aixopluc en cas de pluja o de sol massa exigent. Les pedres antigues s’han respectat i ara s’ensenyen i s’expliquen a través de l’Ecomuseu del Moianès, i en concret, d’aquesta ruta.

La ruta es divideix en tres etapes:

1ª – Del Nucli Antic a l’Om
2ª – De l’Om al Pla de Trullars
3ª – Del Pla de Trullars a la Casanova

Llocs destacats de la ruta: -

- L’Om:
Mas molt antic, apareix esmentat ja amb aquest nom en documents medievals. Actualment desaparegut (només en queda el paller, un cup i el pou), estigué haitat i en ús fins a mitjan segle XX. Era un dels masos històrics del terme monistrolenc, referència obligada al sud-est del terme.

- Dolmen del Pla de Trullars: El monument megàlit, anomenat dolmen del Pla de Trullàs, es troba dins el terme de Monistrol de Calders, a l’extrem SW del Moianès, situat en una posició dominant respecte l’entorn, a 571 m d’alçada. Són les restes més antigues del poble.

- El mas Casanova: La Casanova, o, realment, el mas Casanova. D’origen incert, però presemt ja en documents del segle XVI, estigué habitat i en ús fins a darreries del segle XVIII o principis del XIX. Després caigué en desús i en l’estat ruïnós que encara mostra avui dia.

- Codro Gros o Pedró Gros: Grossa pedra de referència obligada en aquest sector del terme. Des d’aquest punt un cop a l’any es beneïa el terme parroquial. És situat al peu del camí de Granera, que és possiblement un camí mil·lenari: podria ser fins i tot una via romana, tot i que sí que és segur un camí d’època carolíngia.

* Trobareu més informació d’aquestes rutes, així com folletons, i altres rutes d'interès, a l’Oficina de Turisme del Consorci del Moianès (c/ Joies 11 -13 - 08180 Moià - Telf. 93 830 14 18)

Destaquem